Hordeur of horraam plaatsen

Wat is er nu lekkerder dan om in de zomer een frisse bries in de slaapkamer of woonkamer te voelen. Het is heerlijk om te ontdekken hoe dit mogelijk is zonder dat je last krijgt van muggen of andere insecten. Het is immers geen pretje om volop bromvliegen in huis te hebben. Het is daarom goed om te weten dat je een horraam kunt laten maken of een hordeur plaatsen om te genieten van een frisse bries zonder de vliegen en muggen. Het is heerlijk om een hordeur of een horraam te gebruiken in de zomer.

Het opmeten van een hordeur of een horraam

Er zijn verschillende soorten rolhorren en niet-scharnierende vaste horren. Het maakt niet uit waar je voor kiest. Het enige wat van belang is dat je de juiste afmetingen weet. Houd rekening met een centimeter speling om het raamwerk gemakkelijk te kunnen plaatsen.

Een houten horraam

Het frame waar het gaas tussen gespannen wordt is van houten latte. De latten hebben een breed van ongeveer 4 centimeter en ze zijn 2 centimeter dik. Je zet de latten aan elkaar met halfhout verbindingen. Je kunt er ook voor kiezen om een andere houtverbinding te maken. Je zal dan wel vaak dikkere latten moeten gebruiken.

De dwarsliggers bij een horraam

Het is goed om twee lange latten, welke net zo hoog zijn als de hoogte is van het raam, en een drietal kortere latten voor de breedte van het raam. Het derde latje komt in het midden om extra kracht te bieden aan het framewerk.

De halfhoutverbindingen

Een halfhoutverbinding kun je maken met een afkortzaag. Je zet de lat in een werkbank en zaagt dan als eerste de kopse kant in. Hierna leg je de lat plat en zaag je het voor de hleft weg zodat er een half hoekje uit de hoek wegvalt. Je kunt de hoeken ook met een bovenfreesmachine of een beitel weghalen. Het is goed om een winkelhaak te gebruiken om alles netjes af te tekenen. Doe dit zo precies als mogelijk.

Het frezen van een hordeur of een horraam

Het middelste latje moet je in het midden komen van de twee langere latten. Het is belangrijk dat het daarom op een halve dikte gefreesd wordt. Het beste kun je dit doen met een bovenfrees waarbij je de diepte aanslag instelt op een halve dikte van de balkjes. Teken eerst met een winkelhaak de juiste diepte af op het houtwerk. Hierna kun je het op de juiste dikte frezen. Als je gaat frezen dan kun je het ondersteunen door er nog een latje onder te leggen.

De steekbeitel gebruiken bij het frezen van een horraam of hordeur

Om de verbindingen mooi glad te maken is het slim om een beitel te gebruiken. Als alle halfhoutverbindingen zijn gemaakt dan kun je ze op de vloer of op een tafel controleren om te zien of het goed past.

Het frame in elkaar plaatsen

Het is goed om de verbindingen vast te zetten met houtlijm en daarna met schroeven. Controleer eerst of alles goed past. Controleer alles goed met een winkelhaak en meet alles nog een keer op. Alles moet goed zijn. Hierna kun je het in elkaar lijmen en schroeven. Het is slim om de gaten voor te boren om te voorkomen dat de latjes gaan splijten.

Het gaas spannen van de hordeur of het raamhor

Leg het gaas boven op het frame een knip er een rand omheen van 5 centimeter. Vouw het gaas wat teveel is om de rand van de bovenkant en niet het vast met een nietmachine of een tacker. Plaats om de 5 centimeter een nietje. Trek het gaas zo strak als mogelijk aan. Probeer het gaas te spannen zonder plooien te maken.

Het afwerken van de hordeur of het raamhor

Je kunt over de laag met nietjes een frame plaatsen met afwerklatjes. Gebruik dezelfde breedte. Zaag de latjes op een gelijke maat en beits ze in een mooie kleur. Hierna kun je ze vastboren met schroefjes.

De scharnieren van de hordeur of het raamhor plaatsen

Kijk aan welke kant de scharnieren van het raam of de deur zitten. De scharnieren op de hor moet je op dezelfde plek plaatsen. Teken vooraf de punten af op het kozijn waar de schroefgaten moeten komen. Boor ze eerst voor met een kleine boor.

Het horraam afsluiten

Je kunt het helemaal afmaken door gebruik te maken van magneetjes om de hordeuren en raamhorren goed af te sluiten.